Uw fabrieksinstellingen herstellen

De recente waarschuwingen over de VPNFilter- malware hebben miljoenen mensen wereldwijd verteld dat ze hun thuis-wifi-routers opnieuw moeten instellen. Dus hoe doe je dat?

 

Gelukkig is er een eenvoudig antwoord. Bijna alle wifi-routers voor thuis hebben een resetknop aan de achterkant of onderkant van het apparaat. Er zit vaak een rode ring omheen. Gebruik een rechtgebogen paperclip of een pen om dat enkele seconden ingedrukt te houden, en uw router wordt teruggezet naar de standaard-toestand, inclusief de standaard gebruikersnamen en wachtwoorden, maar zonder die vervelende malware.

Er zijn enkele kanttekeningen. In sommige gevallen moet u die knop 30 seconden ingedrukt houden om de reset te activeren. Je zoekt naar knipperende lampjes op het apparaat die aangeven dat het klaar is voor een geheel nieuwe installatie.

Probeer voor echt moeilijke gevallen de "30/30/30" -methode: houd de resetknop 30 seconden ingedrukt, houd deze ingedrukt terwijl u de router nog 30 seconden loskoppelt van de stroombron en sluit hem vervolgens weer aan terwijl u de knop wordt nog 30 seconden ingedrukt.

En natuurlijk zijn er een paar modellen zonder resetknop. We komen hieronder aan bod.

Maar je moet een paar dingen onthouden, ongeacht welk merk of model router je hebt.

 

Eén: noteer de toegangswachtwoorden en netwerknamen voor alle netwerken die door uw router zijn gemaakt VOORDAT u de fabrieksinstellingen herstelt.

Gebruik dezelfde netwerknamen en wachtwoorden nadat u de back-up hebt ingesteld en u hoeft de Wi-Fi-instellingen op uw computers, smartphones, tablets, gameconsoles, smart-tv's enzovoort niet te wijzigen.

Met veel van de beheerinterfaces van de routers kunt u een back-up maken van een configuratiebestand met de wachtwoorden en netwerknamen op een pc of Mac voordat u de fabrieksreset uitvoert. We hebben meer gedetailleerde instructies over het gebruik van de beheerinterfaces hier.

 

Twee: Wijzig de standaard beheerdersgebruikersnaam en het wachtwoord meteen nadat u de router opnieuw hebt ingesteld.

Laat die nooit onberoerd. Er zijn online lijsten met standaardreferenties voor routers en iemand die via internet verbinding met uw router heeft kunnen maken, kan die referenties gebruiken om de controle over de router te bemachtigen. (Als u deze opties kunt vinden in de beheerinterface van uw router, schakelt u beheer op afstand en / of externe toegang uit.)

Een uitgebreide lijst met standaardrouterwachtwoorden is te vinden op, http://www.routerpasswords.com . Een andere lange lijst staat op https://www.bestvpn.com/guides/default-router-login-details/ . Als u de instructies van uw router bent kwijtgeraakt en de standaardreferenties niet kent, kunt u ze daar opzoeken.

 

Drie: Update de firmware van uw router, voor of na de fabrieksreset.

VPNFilter valt routers aan waarvan de firmware niet is bijgewerkt, dus dit is een eenvoudige manier om uzelf te beschermen. We hebben uitgebreide firmware-update-instructies voor de meeste grote routermerken hier.

(Maar als uw router al is geïnfecteerd, zal een firmware-update deze niet opruimen; alleen een fabrieksreset. U kunt hier ontdekken hoe u kunt testen of uw router hier mogelijk is geïnfecteerd.)

Update tijd : 07/08/2018