Consumentenrapporten: Routerbeveiligingsrisico

 

Je hebt misschien gehoord over de malware die zich richt op WiFi-routers over de hele wereld.

 

De FBI dringt er bij mensen op aan onmiddellijk actie te ondernemen door hun routers opnieuw in te stellen. Maar Consumer Reports zegt dat dit slechts de eerste stap is om uw online privacy en veiligheid te beschermen.

 

De malware heeft meer dan een half miljoen routers geïnfecteerd in ten minste 54 landen en de dreiging neemt mogelijk toe. Het wordt VPN-filter genoemd en zelfs beveiligingsexperts weten niet zeker wie kwetsbaar is. Een ding is zeker. Routerbeveiliging is belangrijker dan ooit.

 

"Alle informatie van uw computer, uw apparaten, stroomt erdoorheen. Dat betekent dat uw Facebook-berichten, uw bankgegevens, uw creditcardinformatie - alles via uw router gaat. Dus als er een inbreuk is, is dat heel erg," zei Tercius Bufete, Consumer Reports Tech Editor.

 

Om het probleem op te lossen, gaat het beveiligingsteam van Consumer Reports akkoord met de FBI: begin met het resetten van uw router. Koppel het los, wacht ongeveer 20 seconden en start het opnieuw. Maar Consumer Reports zegt daar niet te stoppen.

 

Het is ook slim om het beheerderswachtwoord van uw router opnieuw in te stellen - het wachtwoord dat u gebruikt om in te loggen op de router zelf. Maak er iets sterk van. Ga ook naar de instellingen van de router en schakel de functie voor externe toegang uit. Werk vervolgens uw firmware bij.

 

"In tegenstelling tot een laptop of smartphone, geven de meeste oudere routers je geen melding als er een update beschikbaar is. Het is dus echt aan jou om elke drie of vier maanden te controleren of er een update beschikbaar is op de website van je fabrikant," zei Bufete .

 

Te veel gedoe? Vervang uw oude router door een nieuwe die automatisch wordt bijgewerkt.

 

Routers van Netgear, Eero, Google en Linksys bieden allemaal een optie om voor u te zorgen voor updates. Een router met de nieuwste updates is minder kwetsbaar voor malware.

 

Naarmate het verhaal evolueert, wordt het elke dag duidelijker dat deze malware alomtegenwoordiger is en beter kan worden beschadigd dan iemand zich voor het eerst realiseerde.

 

Consumer Reports zegt dat als u er volledig zeker van wilt zijn dat uw systeem schoon is en geen malware meer huisvest of verspreidt, u het beste een fabrieksreset op uw router kunt uitvoeren. Dit keert terug naar de manier waarop het was toen het uit de fabriek kwam.

 

Maar hoewel dit zowel de malware als de instellingen verwijdert waarop het vertrouwde om te werken, worden ook uw instellingen verwijderd, wat betekent dat u uw hele systeem opnieuw moet instellen - wachtwoorden, draadloos netwerk en dergelijke.